pondělí 29. března 2010

Paráda a díky. Přijďte zaslzet...

7777 návštěv, přidala se Kuaua a v sobotu 17.4. otevřou Papriku jen kvůli nám!

Tenhle web přestává věřit svým očím! A slzí dojetím.
....

V jednom z teleshoppingových shotů, které si před několika lety oblíbila moje nová fejsbůchová (archeowebologové a religiowebonisté tomu tak třeba jednou budou říkat - FejsBůh)  kamarádka Kateřina se říkalo: Už nemusíte dávat prádlo do pračky. Teď můžete dát pračku do prádla. A myslelo se to asi vážně. Kouzlo spočívalo ve vložení kulovitého "orbíku" do umyvadla se špinavým prádlem. Orbík vysílal vibrace a prádlo vypral alespoň tak dokonale, jako spraví Kosmodisk vaše zlomené obratle. Nad bělobou té halenky K. nikdy nepřestala žasnout...
....
Zítra to budou na den přesně tři roky, co se <3> otevřelo poprvé. Mimo jiné proto, aby žaslo a vyprávělo o "Vozíčku Vykuřmě". Ještě pořád si to můžete někde na sítnici tohohle blogu přečíst. Anebo ne. Ale to jsem říct nechtěl. Chtěl jsem vám říct, že když jsem si uvědomil, jaké výročí to máme před sebou, přišlo mi fajn navrhnout, abysme to oslavili v té Paprice. Místo přípitku si můžem třeba říct "Dnes už nemusíme sypat papriku do Oka. Dnes je Oko v Paprice." Tak se přidejte, zaslzíme:))
...

Lip

sobota 27. března 2010

Pokračovací Plenárka Poutníků Po Půnebí


Po trochu suchém  Kardamon klubu pokračujeme v sobotu 17.4. od 19.00 v restauraci Paprika v Jateční ulici. Kdo chceš, přidej se. Rezervace v běhu, účastníci minulého kola obesláni. Nová půnebí vítána!

LIP

S kým to jeli?

Jel jsem Pendolínem. Po druhé v životě. Zážitek ne nepodobný létání, odmyslíte li místo startu a přistání: cestující příjemně vzrušení, palubní bar frnk sem, frnk tam uličkou. Dámy o něco upravenější, než v écéčku a také otevřenější konverzaci. Vlčáci v košilích v jídelňáku u baru probírají, která sekretářka by za to stála a kdo dostal horšího asitenta. Víno v malých lahvičkách, docela dobré i když bez zvuku, protože je pijete z kelímku.

A spousta palubních tiskovin. Otevírám palubního průvodce číslo 12, ročník 4 (zdarma). A raduji se. Hned první náhodná stránka září decentně svůdným úsměvem Mistra. V rubrice "Jeli s námi a řekli o nás" můžeme vidět a dočist se:


Poměrně pravidelným cestujícím je i sám mnohonásobný Zlatý slavík Karel Gott.
Fascinující obrázek a ještě lepší text. Nějak od toho nemůžu odtrhnout oči a pak mi to dojde: Buď má Pendolíno problémy nebo si Karel na cesty kupuje svůj vlastní vagón. Kromě kolejušky, která mu zrovna doporučuje informačně obzvlášť vydatnou stránku palubního průvodce, na obrázku nikdo není. A titulek to dokonce nesměle přiznává, byť ne docela gramaticky správně.

Soudě podle obrázku, chtěli asi napsat:
Poměrně pravidelným cestujícím je i mnohonásobný Zlatý slavík Karel Gott. Sám.
Konec nudy na kolejích, Karle! Od teď budeme jezdit s tebou..
....

Lip

Web 10.0

Web 10.0 není další fáze vývoje internetu. Je to mnohem významnější. Pro mě. Je to next level mého osobního vztahu k síti.

Úplně poprvé jsem to vzal na vědomí, když na recepci na Spořilově přitáhli drát s připojením internetu. Byla to doba, kdy prezentace představovala půl kila průsvitných blán, které jste  potom posluchačům na meotaru předváděli 50:50 buď správně nebo vzhůru nohama. Bylo to jako stříhat si s pomocí zrcátka vlasy vzadu na krku (to už je taky dávno:)). Kdyby byli kluci a holky z Harward Graphics co k čemu, rovnou by to v tom softwaru pro tisk zařídili tak, aby se každá druhá stránka tiskla vzhůru nohama.

Na recepci tehdy stál počítač a na něm NĚCO bylo. Prý e-mail. A chodili tam expati a světoběžníci napsat si domů nebo známým o balíček Pringles, nové boty na běhání, nebo jen tak, dát vědět.

Přišlo mi to strašně nepraktické médium. O dvě patra níž, než jsme seděli, a když jste chtěli něco napsat nebo přečíst, museli jste to dělat před všema lidma, co recepcí prošli. To byl můj Web 1.0.
...

O patnáct let později objevila se mi v mailu tahle zpráva: "Kateřina A. si tě přidal za přítele. Abyste se na Facebooku mohli stát přáteli, potvrďte, že uživatele Kateřina znáte".

Přišla o dva dny dřív, než se změnil zimní na letní, a skoro na den přesně deset let od naší svatby. Tak, Facebook se ptá, jestli doopravdy znám svojí ženu, a moje žena stejnou cestou ověřuje, jestli si ji přidám za přítele?!?!

Kůůůůůrňa, tyhle technologie! Je 27.3. 2010. Před chvílí začal můj soukromý Web 10.0.
....

Lip

čtvrtek 25. března 2010

Po úspěchu Caffé Espresso Di Libeň....

Začli jsme s tím v listopadu a myslím, že už se dá mluvit o trendu. Caffé espresso di Libeň - najdete ho tady.

No, a že se to tak chytlo, je tu další lahůdka pro znalce - Lib(p)eň AuLait! Fakt paráda....


Fotila to V. na svůj fototelefén a moc si přála, abych to tady zmínil. Tak tak činím. Ovšem podotýkám, že ten bezva príma originálně neotřelej nápad byl můj...(Sorry, V.)

Lip(eň) di Libeň
P.S. Je čtvrtek, ale hrábě už jsou páteční

neděle 14. března 2010

Ehm, ehm! Přírodo, dívej, JÁ tady třídím!

Povídali jsme si teď s pár lidmi o ekologii, udržitelnosti rozvoje a o tom, jak s tím souvisí to, že se cpeme, fintíme, přepravujeme se z místa na místo a máme k tomu stále větší tendenci o tom informovat ostatní (tudíž nadbytečně komunikujeme). Bylo zajímavé poslouchat, jak o tom jiní přemýšlejí, zamyslet se nad tím, jak o tom my moc nepřemýšlíme a pak zase poslouchat, jak si povídáme o tom, jak o tom přemýšlejí oni.

Hodně mě zaujala Véčkova upřímná zpověď:

"Já měl teda do teďka všechnu tu zeleň v rovině charity. Že jako, když se chovám ekologicky, dělám to nějak pro ně někoho jinýho - pro lidi, co buď žijou daleko a jsou tím vším víc ohrožený nebo pro lidi, co ještě nežijou, ale jednou se o to budou pokoušet. Nebo teda, kdybych měl bejt hodně patetickej, pro stromy a ptáčky. Ale ty lidi to čoveče maj jinak. Pro ně neni ekologie o indiánech v pralese ani o budoucích generacích ani o stromech a ptáčcích. Nebo teda nejen o nich. Oni se v tý ekologii nějak viděj sami. Jako, že když se má něco dělat, má se to dělat i proto, že se to dotýká přímo jich. To pro mě byl fakt úplně novej pohled...."

Trochu jsem se Véčkovi smál, ale pak jsem si představil sám sebe, jak jednou za rok, když už mi ten vytříděnej odpad doma začíná nejen překážet, ale i páchnout, s tím zajedu k pár metrů vzdálenýmu kontajneru a z každýho mýho gesta jako by křičelo:

"Přírodo, doufám, že se díváš! Já ti tady třídím!! Indiáni, ehm ehm, jdu s láhvema. Praprapravnuci, dívejte, jedu sockou. Kvůli vám!"
...

No jo, asi jsem to měl podobně jako Véčko. Zajímavá věc, tahle ekologie, že jo?

Lip

středa 10. března 2010

Srbský hajzlík

Byl jsem v únoru v Srbsku. Hezká země, skvělé jídlo. Navíc Slovani, kteří chápou, že národ nemůže existovat jenom tak, protože to tak bylo dycky, ale jedině a především díky národnímu obrození.

To jejich bylo samozřejmě mnohem temperamentnější, protože a) to nejsou Češi a b) obrozovali se od Turků a ne od Rakušanů. A začalo to docela nevině: úspěšný farmář a obchodník s vepři Karadjordje se už na ty daně prostě nemohl dál dívat! Že to pak vedlo k poněkud nedisciplinovaným dějinám, které měly tendenci nekončit ani v přítomnosti, je už druhá věc.

Ale hrozně zajímavý bylo sledovat, v jakých formách tam to národní obrození nebo vymezení přežívá  do dneška:

I když pominu skutečnost (o které jsem tu myslím psal už loni), že na pevnosti Kalamegdan najdete informaci o tamní historické porážce Turka nejen srbsky a anglicky, ale i turecky, aby to neuniklo opravdu NIKOMU (!), nemůžu pominout fenomén srbského hajzlíku.

Netvrdím, že jde o srbský standard. Jsem dokonce nakloněný myšlence, že je spíše výjimkou. Ale důležité je, že JE, a že se svojí jinakostí a vymezením vůči přezíravě pohrdanému záchodu tureckému stává jasným symbolem národní svébytnosti.

Byl v jedné moc fajn restauraci v Bělehradě a bylo z něj jasné, že prostě CHCE BÝT JINÝ než ten turecký. V předsíňce u umyvadla tam byly poličky, na nichž jste si mohli vybrat ze dvou nebo tří deodorantů, tří krémů na ruce a dvou krémů na boty:


Nevím, kdy Evropa přimhouří oko nad minulostí, a přijme Srbsko do svých struktur. Ale těším se, až Evropské struktury asimilují tenhle způsob hajzlíků. Zdá se mi totiž velmi šťastným.

Lip

Moribundus

Příští rok půjde do školy. Holka. Báli jsme se, protože narozdíl od kluka se do školy těší. A znáte to, kde jsou očekávání, bývá i zklamání. Kluk se netěšil a jak mu to tam pěkně jde!

Tak jsme ji raději k zápisu vzali hned na dvě místa: Do školy, která nám přišla jako obstojný kompromis, a do školy, kam chodí kluk, a která působí tak nějak víc "žádoucně". Po těch čtyřech letech, co tam chodí on, přpouštím, že "žádoucně" spíš jen působí, ale při tom minimu informací, které můžete před čtyřicítkou mít, pokud jde o to, jak budou vaše děti snášet  konkrétní ústav, je i tohle celkem hodnota.

Zápis v té kompromisní škole proběhl sice později, ale vyjádřili se rychleji, protože jsou no-nonsense a mají menší potřebu předstírat univerzitu. Z té "žádoucí" školy přišla bumážka až o dva týdny později. Ale stálo to za to.

Stálo tam:

"Ředitelka základní školy, jejíž činnost vykonává Základní a mateřská škola XY, tam a tam, rozhodla dle ustanovení  XXX (změť paragrafů, odstavců a písmen) o předškolním, základním, středním, vyšším, odborném a jiném vzdělávání, a v souladu se zákonem YYYY (změť paragrafů, odstavců a písmen) takto:

XX (Holka) narozená DDMMYY, bytem ZZZZZ (adresa) se od školního roku 2010/2011 přijímá k základnímu vzdělávání v základní škole, jejíž činnost vykonává Základní a mateřská škola XY, tam a tam."

Jako by to z huby vypadlo moudrým ranhojičům z Dařbujána a Pandrholy.

Nechci ale pořád vypadat jako hnidopich. Dívám se na to z lepší stránky. Najednou mám o informaci víc o tom, jak bude moje dítě snášet konkrétní ústav, i když už mi ručička na tachometru šplhá na čtyřicet. I to může být celkem hodnota. 

Otázka je, jak s tím budu umět naložit.

Lip

úterý 9. března 2010

Chyby ve vnímání

Někde jsem četl, že naprostá většina našich omylů a přešlapů v jednání pramení z chyb vnímání, nikoli z chyb v úsudku. Přišlo mi to takové moudře jalové. Ale jsem byl teď lyžovat  - se ženou, s jejími dětmi, s kamarádkou a jejími dětmi. Shrnuto, se dvěma ženami a čtyřmi dětmi.

K tomu ještě podotýkám, že se považuji za muže, protože to mám v občanském průkazu, a ten jsem si musel při převzetí na úřadě dobře přečíst, abych včas eliminoval případné chyby, které by se v tom úředním dokumentu objevily nedopatřením (chybou vnímání) úředníků.
....

Taky jsem někde četl, že mužské vnímání světa je kulturně a biologicky podmíněné. A že kulturně a biologicky podmíněný je i způsob, jímž na svět pohlížejí ženy. O dětech jsem v tomto ohledu nečetl nic, ale z vlastní zkušenosti vím, že vnímají svět ještě trochu jinak.
.....

No, a na tom čerstvém vzduchu se mi to celé nějak spojilo. Rodina je tvořena aktéry, jejichž biologické a kulturní dispozice k chybám ve vnímání jsou velmi odlišné. Takže dělají jiné chyby. A vždycky nejhorší jsou chyby podmíněné kulturně a bilogicky jinak než ty moje.
.....

Hm. V tomhle světle je 50% rozvodovost v Čechách vlastně strašně optimistický údaj.
....

A nebo to všechno drží pohromadě díky chybám ve vnímání, které jsou vzájemně komplementární a tudíž funkčně prospívají udržení toho organismu.

Musejí to ale být ty chyby, kterých si  nejsme vědomi ani v případě, že se jich dopouští ten druhý. Jinak bychom to přeci museli ve vzájemné "komunikaci" jeden na druhého vytáhnout.
....

Zajímavé. Budu to sledovat a dám vědět, jestli na něco přijdu:)

Lip

Jeden aktuální a navíc moc hezký

Citát:

"Strach z nudy nás zamotává do spletence příležitostí a svodů. Teprve když trpíte bolestí hlavy, vzpomenete si, jak krásné to je, když vás hlava nebolí."

Roztrhl se teď pytel s analýzami "vratnosti" či "nevratnosti" změn, které ve spotřebitelském chování vyvolala začínající, probíhající, ustupující (nehodící se škrtněte) krize. Nic výstižnějšího než ten citát nahoře jsem ale zatím nečetl.

Lip