neděle 11. července 2010

Hotel Boží a 50% naděje pro nás všechny


V malebném mětečku Beaune, kousíček od Dijonu, najdete slavný hospic. Je slavný tím, že je strašně starý a strašně krásný a na svou dobu byl strašně pokrokový a taky tím, že barevné tašky, které vytvářejí charakteristkou kresbu střechy tohohle skvostu vznikly - cituji oficiální materiál tohohle kulturního svatostánku -  "někde ve střední Evropě"... a vůbec, je to prostě všeobecně slavné místo.


....

Nikdy jsem o něm předtím neslyšel. Moje štěstí. Když už o Elvisovi víte všechno a teprv potom si ho poslechnete, taky si nekleknete a s nábožným výraznem neřeknete "Král!". To jedině, když vás to zasáhne ještě dostatečně nezaneářděné sekundárními informacemi. No a to se mi stalo s tímhle místem. 
....

První věc, která vás tam dostane, je míra vyspělosti "haute coutre" medicíny období stoleté války. Stoleté ne studené! Uvědomíte si, že ačkoli věděli prdlačku o mikrobech, leukocytech a imunitě a přes všechny ty stereotypy hrůz a hnisu, které si s lékařstvím té doby spojujeme, jsou některé nástroje či postupy odlišné od dnešních jen tím, že nevyužívají ublbané elektřiny, ale nějakého jednoduššího, přirozenějšího zdroje energie či pohonu.











....

Druhá věc, kterou si tam uvědomíte, je ten skutečný rozdíl mezi moderní a tehdejší medicínou. Jakmile přijmete tezi, že to není TOLIK  v technologii, dojde vám, že je to v tom oddělení víry od léčby. Teprve tehdy  doceníte, že se celé to zařízení jmenuje Hotel Dieu. A skutečnost, že sál s lůžky je přímo propojen s částí, kde se sloužily bohoslužby. Víra a léčba pod jednou střechou - Prior well-beingu. Dojde vám také, že zatím co v tom technologickém jsou ty  naše nemocnice skutečně přeci jen o něco lepší, s vírou a důvěrou pacienta jsou na tom o tisíc procent hůř.


.....

A třetí věc vás praští do hlavy, když vstoupíte do zabezpečené zóny, v níž je uchováván deskový oltář s výjevy posledního soudu. Kvůli tomu jsem vlastně začal, tak promiňte ty okolostojičnosti a irelevantní p***viny výše. Oltář vypadá takhle (wiki promine):


Ale nejzajímavější je pochopitelně jeho středový panel a to, co naznačuje. Všimli jsme si toho jen my, ostatní buď mají čisté svědomí nebo už se smířili s Peklem nebo prostě jen nebyli vychcaný Češi. 

Vidíte? 


Podle téhle interpretace posledního soudu nepůjde nakonec ani tak o to, zda jste byli moc zlobiví, nebo dost hodní, ale o to, zda ten,  s kým vás Archanděl Michael hodí na váhu, byl větší nebo menší svině než vy. Tomu řílám naděje pro 10 deset miliard!!!! Konečně jsem ten křesťanský odkaz dnešku pochopil v celé jeho mnohovrstevnatosti:))
...

Lip

Sdílet

Žádné komentáře:

Okomentovat