sobota 26. března 2011

Zde by mohl viset oxymón. Chcete?

Mezi koncem dovolené a začátkem dalšího pracovního týdne je takové to bažinaté období. Období vybalování a readaptace. Vytahat věci z auta, špinavé do pračky, probrat poštu, zaplatit složenky, do večerky pro jídlo na zítra, zapojit všechny vypojené spotřebiče, pustit kotel... tohle všechno a ještě sledovat, jak se vám v přesýpacích hodinách vašeho inboxu na sebe sypou jeden mail za druhým. Dvě stě až pět set mailů, byli jste pryč týden. Pět set až sedm set mailů, byli jste pryč čtrnáct dní. Více než tisíc mailů, vy se ale máte....
...

V tomhle hektickém přechodovém momentu není snadné udržet si chladnou hlavu, natož něco rozhodnout. Informací a činností je moc, schopnosti multitaskingu jsou nízké. Nebo velmi nízké, pokud jste ze skupiny XY. Jednoznačně stav, ve kterém nemůžete rozhodovat nic důležitého.
....

A teď si představte stejné rozpoložení, stejný chaos, stejnou zavalenost propletenou s bezradností, akorát že nemáte ten odstup a nadhled, kterým vás zpravidla vybaví povedená dovolená kdekoliv. No a v tomhle stavu je zřejmě české zdravotnictví. Rok si balilo kufry, pak je zase rychle vybalilo, i když se ve skutečnosti nehnulo z místa. Je - co se dá dělat - pořád na tom místě, co české zdravotnictví posledních několik desítek let bývalo.
....

A protože je pořád na tom samém místě, ale zavalené tím vybalováním, praním, uklízením věcí do garáže a tříděním složenek, odmítá cokoliv rozhodovat. Takže se uchyluje k anketám.  Třeba tahle probíhá ve vojenské nemocnici ve Střešovicích, kde po celkovém selhání člověka už deset let servisujeme našeho kyborga.


www.uvn.cz/anketa


Chcete na tomto a dalších místech v nemocnici vidět reklamě-informační program? 

Podotýkám, že i když mi na té nemocnici leckdy leccos vadí, jsem jí za toho kyborga vděčný. Akorát, že mi přijde, že si měli uvědomit, že letos je to vybalovací šílenství zmasakrovalo natolik, že už nedají dohromady ani anketu. Přeci - oxymóron můžete říct, napsat, zachytit v řeči někoho jiného nebo myslet, ale nemůžete se na něj ptát. Nemůžete se ptát, jestli bychom chtěli oxymóron. A reklamě-informační servis je rozhodně oxymóron.

....

Ledaže by to všem bylo úplně jasné a touhle celou anketou si jen někdo dělal alibíčko na to, jak politicky korektně prodat tu reklamní plochu v nemocnici. Jenže, na něco takového by nikdo zavalený právě vybalováním kufrů přeci neměl myšlenky, nebo jo?
....

Lip

PS. V UVN zajíždíme s kyborgem na toaletu pro kyborgy. Na dveřích nápis: klíč na informacích. Jedeme na informace. Jsou tam 3 informační pracovnice a vesele gestikulují, při čemž si povídají cosi osobního. Z dálky naznačím, že bych potřeboval klíč. Paní přeruší konverzaci a trojhlasně zařvou: Všechny záchody jsou přeci odemčenýýýýýýý! Tolik k aktuálnímu informačnímu systému UVN. A teď si představte, jestli do toho ještě zamíchají reklamu....

Žádné komentáře:

Okomentovat