úterý 19. dubna 2011

Slow technology


Žijeme obklopení technologií. V mládí nás fascinuje, ve stáří udržuje v provozu. Náš kyborg se může díky technologii hýbat, díky technologii slyší a když to s ním bylo  - pámbu s náma a zlý pryč - nejhorší, díky technologii i dýchal a jedl. 

Včera jsem ho vezl na pravidelný servisně ozdravný pobyt do rehabilitačního zařízení. Je ve Chvalech a je to jedno z asi dvou zdravotnických zařízení na světě, kde nemám pocit, že se při vstupu musím začít bránit:). Vybudovat něco tak příjemně lidského, fungujícího a příjemného musí být krásný pocit. Čili, v první řadě vám chci říct, jakmile budete mít po první mrtvičce nebo infarktu, každý rok na tři týdny tam a dají vás pěkně do kupy. Fakt. Až přijde můj čas, taky to tak udělám.

Jak říkám, je to tam na zdravotnické zařízení až nezvykle humánní - jak k pacientům, tak i k návštěvám. Včera mi ale uchystali překvapení. 

Z minula už vím, že při vstupu budu muset nazout návleky. Vytáhnu z koše "čisté", navléknu na obuv, a když se vracím, šoupnu do koše "špinavé". Tak to bývalo. A už není. 

Teď tam mají tenhle zázrak pomalé technologie - NÁVLEKOMAT. Rozumíte-li rozdílu mezi fast-foodem a slow-foodem, pochopíte snadno rozdíl mezi fast-technology a slow-technology. Slow technology tu není pro to, aby něco udělala rychlejším, méně pracným a banálnějším. Ale naopak, aby vám otevřela úplně nový rozměr uživatelsko-technologické zkušenosti. Jako tenhleten NÁVLEKOMAT.


Začne to tím, že si všimnete, že v místnosti je TECHNOLOGIE NA VÝDEJ A NAVLÉKÁNÍ NÁVLEKŮ. Už to je přelomové.

Pak si všimnete cedule, která upozorňuje na to, co dělat nemáte. Nemáte na něj spěchat. Není to žádná "helepocemdámerychlovku".

A máte si pozorně přečíst návod. Přečtete si návod. Zjistíte, že nemáte pětikorunu, a tak jdete zpět do vozu pro pětikorunu. Znovu si pro jistotu přečtete návod, abyste někde něco neudělali špatně. Pak vložíte pravou nohu, vhodíte pětikačku ..... a čekáte.

ŠLLUPPPPRRRPSSS! A máte ho na pravajdě. Návlek. Žjóooovaááá! chce se vám křičet, ale jen chvilku, protože začne blikat červená kontrolka "porucha". Jste poloonávlekovaný a polobotý, jako Chytrý Horák a bojíte se vstoupit do části pro pacienty, protože nesplňujete podmínku 100% pokrytí návleky.

OK, je třeba najít někoho, komu nahlásit poruchu, a někoho, kdo vám v mezičase dá povolení jít do části pro pacienty jen v padesátiprocentním navléknutí. Podaří se. Trochu se usmíváte nad tím, co všechno jste okolo dosud tak banální záležitosti jako je navléknutí návleků dnes dokázali zažít.

A také si poprvé uvědomíte, jak velkou hodnotu má čistá podlaha:
- 5kč za návleky
- těch 20 minut vašeho času, po které jste studovali návod, byli zpola navléknuti, sháněli uživatelskou podporu a povolení pro vstup bez levého návleku, atd.
- a dalších 20 minut času personálu, použitého na přivolání specialisty, vytažení přístroje ze zdi  a jeho restart.

Tohle všechno se přeci neděje jen tak pro nic za nic! Je to proto, že ta podlaha MÁ A MUSÍ být čistá a čistota je kladena vysoko v hierarchii hodnot organizace. A tak to má byt!

Navíc vás potěší, že i na slow tech platí to, co na každou Umělohmotnou Inteligenci. Když se cuká, vypnout a zapnout a zase se můžete cítit, jako nejvyspělejší článek evoluce...
...

Lip

1 komentář:

  1. Wow, that's what I was searching for, what a material! present here at this weblog, thanks admin of this site.

    Feel free to surf to my homepage; only the best review

    OdpovědětVymazat