neděle 1. března 2009

O prospěšnosti Know-How dva kontrabajšpíly z rajchu

Je to tu o pár příspěvků níže. Takové zamyšlení nad tím, jak vědění pro nás vlastně často nemá přímo využitelnou hodnotu, pokud není dotaženo či protaženo až na úroveň know-how.

Dva kontrabajšpíly (sem byl v Kruškách:)), aby se nám o tom lépe přemýšlelo:

Kontrabajšpíl ajnc:IGNORANZ MACHTS FREI
Ještě jednou moje dcera. Je léto a A. se účastní nějakého přízemně hokejového soustředění. V rajchu, pochopitelně, protože v rajchu hrajou přízemní hokej rádi a zároveň mají dost peněz na organizaci klubových íventů. Je to tam pokaždé prý moc hezké.

Tak tedy A. je v rajchu na tom přízemně hokejovém soustředění a - protože je zrovna ten večer před odjezdem - byla odstartována na Stezce Odvahy. Jedním z úkolů, které bude muset chca nechca splnit (a z vyprávění vím, že řada dětí plnila ten úkol strachy spíše chca) je prohlídka místního malebného hřbitova. Stane se. Soustředění skončí. A. přijede domů. Nic.

Až za pár dní začne otci vyprávět, jak byli večer v té krásné zahrádce a jak to tam měl pán pěkně porovnané, záhonek vedle záhonku, kytičky a jehličnany... a tak. Tatínek se podivuje, jak to má Němec v tom rajchu pěkně zařízené, že nabízejí i noční prohlídky Botanické... "Asi kvůli těm leknínům, co kvetou jen jednou za rok o půlnoci...", říká si pro sebe, protože si zakládá na tom, jak umí dát věci hezky do sousislostí.

No, tak to byl jeden kontrabajšpíl. Jen díky tomu, že A. ještě nikdo nestačil vysvětlit, že použité lidské bytosti skladují se na hřbitovech, ježto jsou místa děsuplná, často přízraky prohánějícími se prolezlá, považovala nevědomá A. tento za úhlednou, německy důkladě pravoúhlou květinovou zahrádku. Do cíle dorazila nechca a plná zážitků. Narozdíl od větších modrých, kteří už věděli...
...

Kontrabajšpíl zwei: SORGSAMKEIT und SPEZIALKENNTNIS
Na okraji někdejšího rajchu leží Pernink. Na okraji Perninku leží chaloupka. Hned zkraje chodby v té chaloupce visí - velmi pečlivě připravený a podrobně rozpracovaný - návod k použití chalupy. Připravil ho tatínek eMa. A je na něm ta životní zkušenost znát. Složitější algoritmus už vyžaduje snad jen vyjmutí ježka z klece nebo spuštění pražského orloje slepým mistrem Hanušem. To už je ale vyšší dívčí v oblasti Know-how, nebo chcete-li Spezialkenntnis. Průměrně inteligentního jedince dnešní plug and play civilizace něco takového ovšem inhibuje (a zároveň fascinumje). Posuďte sami.






...

p.s. narazíte-li někde na podobně unikátní folklorně inženýrský příklad svépomocného návodu k použití čehokoliv, prosím, vyfoťte to a pošlete mi to. Zdá se, že jsem se právě sběratelsky sebeurčil a vyhranil.

Lip

Žádné komentáře:

Okomentovat