sobota 26. září 2009

Fish doesn't think, because it knows everything (Arizona Dream soundrack). Narozdíl od lišejníků (Lip).

(Pro J. a T. A taky Verunce, protože jsou tam králíci)


Taková otázka:

Ví lišejník o tom, že na stromech roste vždycky na severozápadní straně?

Já myslím, že neví. Složitost těch podmínek, které nakonec všechny lišejníky donutí vegetovat právě na téhle straně, je myslím nad jejich intelektuální možnosti. A je otázka, jestli to vysvětlení z Přírodopisu pro 5. třídy, které dnes považujeme za platné, opravdu odpovídá skutečnosti. Jestli ty pravé příčiny náhodnou nejsou nad intelektuální možnosti našich mozků.
...

Povídali jsme si o tom s několika lidmi minulý týden. Je to asi jako když se podíváte na tenhle obrázek. Co vidíte?



Chápete o co jde? Rozumíte tomu? Možná. Možná se ale to, jak tomu rozumíte, ne úplně shoduje s tím, co to vlastně chce říct. Význam je někdy zatraceně závislý na kontextu. V tomhle případě by mohly pomoci následující dva obrázky. Pokud jste předtím bloudili, po jejich shlédnutí už vám bude všechno jasné i při pohledu na ten první. Kontext je zkrátka důležitý.





Tak co? Už je to jasnější? Že jo! No jo, vyšel další díl Sebevražedného Králíčka a zase ho to bere...
...

Takže zpět k tomu povídání s několika lidmi a lišejníkům. Úběžníkem toho povídání byla myšlenka, že svět je čím dál složitější. O moc složitější než na co stačí naše mozková kapacita. Pokud jste lišejník, tak potom to, na jaké straně stromů či kamení budete růst ovlivňuje čím dál větší počet vlivů, které prostě ze svého místa nemůžete vidět, natož chápat. Takže se vám o nich špatně mluví a těžko se to pak vysvětluje.

Svět ve kterém žijeme je prostě najednou zase o trochu složitější a na tom jsme se myslím shodli. Povídali jsme si taky o tom, že právě kvůli téhle složitosti se teď ve výzkumu čím dál tím víc prosazují takové ty nové druhy magie - semiotika, etnografie...... a jen Bůh a Trend Marketing vědí, co ještě.
...

Myslel jsem pak na to druhý den v koupelně. Tam se pane dobře přemýšlí! A najednou mi přišlo důležité si říct, že zatímco svět je stále složitější, život byl asi složitý vždycky. Odkud by jinak všechna ta poezie, literatura, Homér a Gilgameš, nebo Monthy Python?
...

Takže, když chcete zrovna rozumět tomu, proč roste lišejník na severozápad, je dobré zabývat se celým biotopem lesa. Ale pokud se chcete dozvědět i to, co si o tom všem myslí lišejník - i když o mnoha věcech prostě neví - musíte se ho zeptat. Tak nějak normálně, civilně, lišejnicky. Hm, to mi dává smysl.
...

Lip

P.S. Ukázalo se taky, že 42 skutečně může být odpovědí na Základní otázku lidstva, vesmíru a vůbec. A dokonce i to, že sama otázka stále nepřestává být záhadou.
P.S. 2. Jenom se připomínám s tím pozváním na oběd!

Žádné komentáře:

Okomentovat