neděle 12. dubna 2009

Ozvěny budoucnosti

Rok nebo dva zpátky jsem se na Velikonoce moc rouhal. Naučil jsem naše děti blasfemickou koledu (níže) a kochal se tím, jak chodily po Lomečku a recitovaly ji sousedům. Ozývalo se tehdy ze všech koutů té malé středočeské vísky:

"Hody hody doprovody,
Mohamed je z Kutný Hory,
Biju ženy křesťanů,
Vejce za to dostanu."


Místní občané to velkoryse přešli, jednak s poukazem na nezralost mládí a blbost pražáků, jednak díky poukazům na zlevněný tuzemský rum.
...

Rok dva zpátky vše vypadalo tak stabilně a prosperitně, že i kdyby tahle blasfemie někoho pohoršila, za chvíli by se to zajedlo mlékem a strdím.

Trochu jsem se těšil, že koledu letos uslyším i od místních dětí, že se vžije a za deset let rozšíří po celém Kutnohorsku a za dvacet let zamotá hlavu nějakému aspirantovi etnografie. Nestalo se.
...

Stalo se ale něco jiného. Je to už pár měsíců, co začíná být jasné, že dochází k výrazným změnám v předivu universa, a signály, které nás o tom zpravují, můžeme pozorovat všude okolo a čím dál častěji.

O to víc jsem se ostatně na ty letošní Velikonoce těšil. Na vánoce čekáme klid, radost a pohodu. Na Velikonoce se toho ale vždycky víc semele. Jednou se prý setmělo i za dne. Jednou - když lidem zbývalo ještě víc času na dochvilnost - přišel prý kdosi dokonce s křížkem už před funusem a hodně nám tím všem na dlouho pomohl (však se o tom taky ty tři uplynulé dny mluvilo i na Nově). A jednou - a to už si pamatuju i já - nasněžilo mezi osmou a jedenáctou ranní čtyřicet čísel a na Moravě nalévali grog i nám, třináctiletým. Taky zajímavý rok.
...

Ty letošní byly ve znamení ještě výraznějších větších překvapení, než jsem původně očekával (jakkoli ta věta nedává smysl).
...

Letošní Velikonoce, křičely navzdory mé poťouchlé snaze zmanipulovat folklorní a liturgickou tradici Starého Světa z plných plic, že nový mesiáš už je na cestě. Zde jsou důkazy:

Znamení první:



Znamení druhé:


...

Uznejte sami, že autor titulku, který se objevil ve velikonočním vydání LN, by si zasloužil metál. Pokud se tam ovšem neobjevil zázrakem.
...

Lip

Žádné komentáře:

Okomentovat