sobota 12. prosince 2009

Slovenské Serendipity

Už jsme to tu měli:

Serendipity is the effect by which one accidentally stumbles upon something fortunate, especially while looking for something entirely unrelated. ...

Na skok mezi cestami na Slovensko a zase zpátky, jen "vykládám", co jsem si přinesl v mobilu:


Čerpá-li Nike se svým "Just do it!" z archetypu Hero, je tohle moc pěkný hybridek Jestera a Innocenta.

Prostě si to můžete zpackat jak se vám chce. "Just screw it!" Apel, jako dělaný pro každého, kdo má z DIY okamžitý záchvat kopřivky a panickou ataku k tomu.

Jestli mě zkosí infarkt, bude to v situaci, kdy musím použít šroubovák. A jestli se to stane, přeju si, aby u toho byly jejich šroubky:)
....



Miloval jsem "Už vím proč". Knížku s malými šotky, kteří uměli vysvětlit úplně všechno - od železnice po atomový reaktor nebo výrobu cukrovu z řepy. Nebylo nás v té době moc, kdo se k té knížce tak upnuli. Třeba chemikářka na gymplu jí asi rána neměla vůbec.

Z referátu na téma "Sacharidy" jsem dostal za 5, protože jsem se věnoval výhradně, ale zato velmi fundovaně tomu, jak daleko od sebe mají být sazeničky cukrové řepy sázeny do země... Moc pěkná byla kapitola o hodinách: sluneční, voskové, kepsydra, kyvadlové, s pérem, digitálky a atomové... Ale stránkové hodiny tam neměli. K vidění jen na Slovensku. Musel jsem se pánů z ostrahy zeptat, co to vlastně ty stránkové hodiny jsou... Víte?
.....


No, a že jsem se ten den tolik naučil, chtěl jsem si dát něco lehkého k večeři. Takže "kuřátko", jak psali na lístku:))

















...

Poslední obrázek  - tentokrát příklad odzbrojující transparentnosti v pondikání. Losos byly sice spíše lososí prsty a rýže byla kulatá - ta, co se hodí jen na sladké, ale obsluha byla skvělá. Jestli za to může tenhle stojánek na stůl, s číslem na manažera a šéfkuchaře, tak se za něj moc přimlouvám.  Jednou jsme takhle ve čtyři ráno volali vinaři, co měl na lahvích napsáno své číslo. Po třech minutách to vzal, v páté mu bylo jasné, která bije a v šesté si s náma přesto povídal a MĚL RADOST:)). Ta paní, co měla číslo na obalu cukru od kávy letos v létě v Jižních Čechách už telefon nebrala... škoda. Chtěli jsme jí říct, že to to kafe bylo sladký tak akorát...



Když jsem si chtěl dobít telefon, nabídli mi dokonce, že kvůli mě na chvíli mě "vypnou vánoce", abych si mohl nabíječku strčit do zdířky od elektrických svíček vánočního stromku. Odolal jsem. Na tohle nemám.
....

A na konec Poprávka. Narazil jsem na ni na plakátu oznamujícím Silvestrovský program tamtéž. Poprávka je totiž česky Vyprošťovák. Budou ho tam podávat v 01:01, 1.1. roku 10. A tak mi konečně došlo, v čem se se Slováky tolik lišíme. Vyprošťovák vs. Poprávka. My když si chceme od něčeho ulevit, prostě se z toho nějak vyprostíme nebo to vošvindlujem. Slováci, alespoń jazykově symbolicky a bez velkého přemýšelní, volí hned ten nejspolehlivější kalibr. Poprávku. Vzpomněl jsem si na Juraje: Keď ste si ma upiekli, tož si ma aj zjedzte. Poprávka hákem...
...




Už se těším na pondělí:))
...
Lip

4 komentáře:

  1. dúfam, že sa nám podarí niekedy zariadiť veci tak, aby si mal možnosť vyskúšať našu popravku;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Honzo, mne Ti až teraz došlo, ako Ty rozumieš slovu popravka:-)a ja že prečo hneď Jánošík:-)Totiž, aby som vysvetlil - popravka je slovo nejasného pôvodu (pravdepodobne s východoslovenskými koreňmi) a znamená česky zhruba "náprava" alebo "spravit se" (jako když se něco porouchá a chceš to spravit:-)..toľko k etymológii slova popravka..ale analógia s Jánošíkom sa mi páči viac, asi ju začnem presadzovať:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Hehe, tak nevím, jestli o tu poprávku tak úplně stojím:)) Ale vyprošťovákem nepohrdnu...H

    OdpovědětVymazat
  4. 'Just screw it' ..se zda ze Krinner nevyrabi jen kvalitni nemecke sroubky ale asi taky musi delat do sexualniho prumyslu s takovymhle sloganem...

    OdpovědětVymazat