pondělí 25. května 2009

Ve vozovce: chodci

Určitě se vám ten film vybaví. Laurel a Hardy se zapletou s Chicagskou mafijí a ta jim před tím, než se odhodlá vhodit je do řeky, zaleje nohy do betonu. A použije k tomu květináče s kulatým dnem, nebo co. Následuje asi čtyřicet minut šílených scén, v nichž jsou pan Tlustý i pan Hubený přistrčeni k okraji mostu s nohami napevno v betonových polokoulích. Výkonný mafián do nich strčí a oni se prkenně začnou kácet do řeky.... aby se - vžummmmm - šílenou rychlostí, a zase prkenně - odpružili setrvačností zpět. A odstředivou silou potloukli výkonného mafiána a všechny jeho kumpány. Houpají se v betonových polokoulích a vy - dítě zcela nepovinné ničím, natož pak školní docházkou - začínáte chápat základní principy mechaniky.
...

Určitě se vám ty zprávy vybaví. Zuří devadesátá léta. Viktor stále přesvědčuje, že pokud něco násobit, tak jedině deseti. A Rolling Stones si spiklenecky telefonují s Havlem, aby se domluvili, na kdy zorganizují příští jam session na Strahově. Párkrát jim to vyjde a párkrát ne, protože už to mají zabukované Nedvědi. Veselá doba si žádá veselé zprávy. A tak nám to nasypou hned v hedlajnech: >>U Přemka Podlahy na chatě je hluboko pod betonovou podlahou zalitý občan ukrajinské národnosti. A Přemek o tom vůbec nic neví: "Rozhodně nebyl v tom pytli, z kterého jsem ten beton rozdělával..."<<
...

Pokud se vám nic z toho zatím nevybavilo - a pokud teda nekecáte! - je to jenom tím, že jste ve špatný čas na špatném místě. Ve špatný čas, protože už je tma, na špatném místě, protože nejste v obci se zlověstným jménem Zvole. Projížděl jsem Zvolí v neděli, pyšně a šťastně na svém nově seřízeném kole s tmavočervenou metalízou. A uviděl jsem tam tuhle značku.



Než bys řekl švec, prolítlo mi to hlavou, jako když nůž do másla zakrojí. Slezl jsem z kola a po čerstvě nalitém povrchu vozovky jsem kolo už jen vedl, v pietně vzpřímeném postoji.

Máte-li cestu Zvolí, nechoďte prosím pěšky. Zalévají tam chodce do vozovky.

Lip.

P.S. Neznáte někdo přesnou etymologii výrazu "kočičí havy"?

Žádné komentáře:

Okomentovat