sobota 16. srpna 2008

Tchýni zbývá posledních 13 dní.

Bavili jsme se o tom s J. a Nuk. Zase. Zdá se, že s tchýněmi je to komplikovanější než by se zdálo. Existuje hypotéza, že problém s tchýní vyplývá z toho, že v naší tradici patří děti rodině manželky, i když nesou příjmení otce.

V důsledku to pak znamená, že tchýně-matka-manžela více či méně abdikuje na prosazování svého babičkovství vůči vnoučatům-dětem-manžela prostě proto, že nechce vyvolávat paradigmatickou válku o koncept Správného mateřství.

O problém víc, má-li manžel sestru/y. Děti sestry jsou totiž z pohledu tchýně-matky-manžela snadno dostupným cílem jejího výchovného působení. Věnuje se jim od malička a usilovně, aby je naformátovala podle rodinných tradic. Z pohledu snachy-manželky-manžela-jejího-syna je to ovšem jasný důkaz křivdy. "Mě nepomůže, ale u tvý ségry se může přetrhnout."

Tchýně-matka-manžela nechce dělat v rodině zlo a zároveň cítí ve vzduchu příležitost pro rozšíření trochy toho svého vlivu. Postupně, ale jen velmi zlehka se pokusí začít prosazovat své babičkovství i na vnoučata-děti-manžela. A zase peklo - začíná se snaše-manželce-manžela míchat do života!

Být tchýní-matkou-manžela je - zdá se - vyloženě patová role. Možná proto se hraje šach s královnou, králem a dvěma věžemi a ne s pánem paní a dvěma tchýněmi.

Pokud byste k tomu tématu cokoliv měli, jen připomínám, že o pár odstavců níž stále ještě můžete hlasovat či komentovat v anketě "Co vám vadí na vaší Tchýni." Bylo by to od vás minimálně pozorné. Už jí mnoho času nezbývá (tedy té anketě).

Lip
P.S. Nějaké postřehy o Tchýních-matkách-manželky? Sem s nimi!

Žádné komentáře:

Okomentovat