neděle 28. září 2008

Mirror in law. O tchýních a dírách.

Od milého čtenáře (redakčně kráceno a upraveno)!:
Po telefonátu se svou rozrušenou příbuznou a posléze i se svou neméně rozrušenou ženou sem se na chvíli utekl k tvému blogu... Tvůj pohled na spor “pro” a “proti”, následně převedený z roviny subjektu do roviny objektu mi uklidnil :-) A to zejména když jsem si to napojil na téma TCHÝNĚ ...chci naznačit, že čekám, až přijdeš s velkou syntézou, v níž téma “sporu” napojíš na téma “tchýně” spolu s “metabolismem trávicí trubice” a “rupturou v nicotě”.
...

Výzvám stavme se čelem! První pokus:

Odborníci si můžou říkat, co chtějí. Je to tak. Je málo oblastí, ve kterých by se Freud nepřiblížil pravdě na dosah. Třeba s tím Oidipáčkem.

Holky, je mi líto, ale našel si vás buď proto, že v sobě nebo na sobě máte něco, co mu mámu připomíná, nebo proto, že jste jen negativem - inverzním obrazem - jeho mámy. Každopádně jste od ní odvozené (Auč!).

Logika jeho vztahu k vám je snadno pochopitelná při pohledu na batole, které do dřevěné krabice s vyřezanými otvory různých tvarů cpe kostičky - rovněž různých tvarů. Byla jste ta, co prostě prolezla "dírou" po jeho mámě. A je tak trochu jedno, že jeho máma je válec a vy jste mnohem víc jehlánek. Plus mínus jste do té díry prostě pásla a on uvěřil, že případné hrany se obrousí časem.
...

Nemyslím si, že by tohle byla pro vás nějaká novinka. Není. Myslím, že to v sobě musíte cítit. Díváte se na ní, jak něco dělá a ... zvyšuje se vám pulz. Těžko se dá popsat, co se ve vás právě děje, ale cítíte velké napětí... skoro až puzení k agresi.

Nene, nebojte. To není nic divného. Ona vám vlastně ani tolik nevadí. Vadí vám to pomyšlení, že jste jí něčím podobná. Ona je tudíž do jisté míry vaším obrazem v budoucnosti! Ne dokonalým, ale pořád dost blízkým, aby znepokojoval (válec x jehlan). No, a to, jak se vám zvyšuje tep a musíte dýchat zhluboka, abyste nezneužily sekáček, to není nic jiného, než vaše podvědomá potřeba tuhle myšlenku potlačit do nevědomí.
...

Freuďácký kecy, já vím. Ale na druhou stranu, není to jediná teorie, která by nabízela podobné vysvětlení. Vezměte si třeba Masahari Moriho s jeho hypotézou o Údolí podivnosti (Uncanny valley). Ta vlastně říká, že naše posedlost antropomorfním má tendenci růst, jak se objekty přibližují svojí podobou člověku, ale pak v jednom bodě - poblíž úplné podobnosti - najednou prudce ochladá a mění se v odmítnutí. Mori to myslel na roboty. Říkal, že v okamžiku, kdy budou už hodně hodně podobní lidem, ale ještě ne přírodně identičtí, budou v lidech vyvolávat odpor.

Osobně si myslím, že to není tím, jak moc podobní ty roboti nebo jiné objekty budou, ale tím, jak široký je náš koncept lidskosti. V Uncanny Valley byli asi pěknou řádku let domorodci všech různých barev pleti, zejména z pohledu obtloustlých, bílých zemědělců s červenými krky. Z Uncanny Valley se pomalu ven škrábou gayové a lesbičky.

No, a já tvrdím, že ten sentiment k tchýním je jen jasnou ukázkou toho, že jsou ženami-manželkami-svých-synů podvědomě dehumanizovány - zašlapávány hlouběji do díry Uncanny Valley.

Aby nebyly mementem ztráty jejich mládí. Aby je neděsily přemýšlením o tom, co na nich může manžel-a-syn vidět společného. Parafrázovaně pak bude Moriho graf z Wikipedie (který v originále uvidíte, když prokliknete ten link výše) vypadat takhle:


...

Můžete si říkat, že jsou to kydy. Ale podívejte se na výsledky toho hlasování před časem:
- Nejvíce vám vadí, jak se tchýně chová k tchánovi
- Potom vám hodně vad, jaké má názory a jak vychovala vlastní dítě
- A taky - jak se obléká!

Jasné ukázky toho, že tchýně posuzujete prizmatem vlastního ideálu: co to znamená být dobrá partnerka, dobrá matka, žena. S tím vědomím skrytě, ale hluboko působícího oidipáku, prostě nejde o tchýních přemýšlet komplementárně - třeba jako o babičkách. I to je jeden z důvodů, proč jsou často zobrazovány jako monstra - velké jako almary, trochu nemotorné, jako ti "téměř humánní" roboti, a s šíleným afektem v tváři. Nemluvě o natáčkách.


...

Tak, to jsme spláchli pohled snachy-manželky-jejího-syna. No a teď o té tchýni samotné. Na výzvu milého čtenáře, pokus druhý:

Není zdaleka bez viny. Trochu vás fakt nemá ráda. Připravila jste ji o hluboký zdroj pocitu ženství, které praktikovala dvacet, třicet let. A nové ženství ještě neumí nijak konceptualizovat.

Dokud jste z jejího syna neudělala muže, mohla o něm přemýšlet jako o dítěti. A dokud měla dítě, byla legitimně a nezpochybnitelně ženou. Připravila jste ji o její dítě a sebrala jí žezlo, korunu i jablko zároveň. Tak se nedivte, že vám to dává sežrat - aspoň do doby, než dobabičkovatí. Že vás tak trochu záměrně děsí tím, jak se ve vaší přítomnosti chová ke tchánovi. Jak si schválně na sebe vezme něco nemožného, aby viděla, jak s tím budete bojovat.

Na tohle téma už existují i poloseriozní vědecké práce, které z endokrinologického pohledu zkoumají evoluční význam menopauzy. Podle jedné z nich se menopauza evolučně vyvinula proto, aby Vaše tchýně neměla děti ještě i poté, co přivedete na svět potomka Vy a netříštila tak potravinové zdroje rodiny určené pro Vámi porozeného následníka. Jinými slovy - tchýni příroda obrala o reprodukční schopnosti právě kvůli Vám. Už před několika sty tísici lety. No a ona vám to teď, po těch létech evoluce, prostě vrací.

Příště třeba o vztahu Ujce a Syna. Ale radši bych tady viděl nějaké alternativní a hodně tendenční proti-teorie od Vás:)

Lip.

Žádné komentáře:

Okomentovat