sobota 20. listopadu 2010

O jedlých kaštanech a ovoci

No, to bylo teda zajímavé s těmi kaštany. Našlo se dvanáct pomologů (vědců zabývajících se ovocem), kterým to stálo za to zahlasovat. A protože jsou pomologové, udělali to správně. Smekám.


Dal jsem to sem  proto, že když jsem před časem narazil v Bille na jedlé kaštany a dostal chuť je vyzkoušet, zaskočil jsem sám sebe svou bezradností v okamžiku, kdy mi automatická váha nabízela tu klasickou Sofiinu volbu na displeji: buď  "Ovoce" nebo "Zelenina".


















Prdlačky! Chci kaštany! Měl jsem chuť křičet. Nepotřebuju pitomej květák nebo melouny! Chci vyzkoušet ty KAŠTANY!!!! A pak jsem postupně stejně zmáčkl oboje, abych ty kaštany našel mezi ovocem. Pokud vám to přijde logické, mě vůbec. Ale vy jste možná pomologové, tak vám to nepřijde....
....



Jo,  já vím - dá se namítnout, že kaštany jsou v principu semena stejně jako třeba jablka. Dá se.

Ono se ale taky dá namítnout, že kaštany jsou v principu semena stejně jako okurky. Nebo třeba žaludy.
Takže tady mi to až tak úplně nefunguje.
.....

Na druhou stranu je pravda, že Wiki kaštany klasifikuje stejně jako Billa.  Ale podle mě je to ujetost ujetá, stejně jako říkat ovoce ořechům, okurkám nebo žaludům.

Z pohledu Billy - a vlastně jakékoliv jiného ne zcela japného klasifikátora -je to nakonec jedno.  Stačí, když to tak naprogramují na VŠECHNY VÁHY. Potom, když nenajdete to, co hledáte v jedné kategorii - a pokud to hodně hledáte - najdete to prostě v té další. A jste pak dokonce spokojení, že je ta kategorizace dobrá, protože jste v ní našli to, co jste potřebovali. Tenhle přístup má co dělat  se dvěma Biasovic sudičkami - S Expectation and Confirmation Biasovými.
....

Osobně si prostě myslím, že kdysi kdesi musel žít nějaký pomolog, který si na příslušnosti kaštanů k ovoci udělal svoji dizertační práci, pak ho ocitovalo několik stovek dalších pomologů, až se z náležitosti kaštanů (a ořechů) k ovoci se postupně stala instituce. Už s tím nic neuděláte.

Ok, neudělám, to se dá vzít na vědomí. Blbé na tom je, že takováhle vědomost vám nakonec k ničemu není. Je k něčemu jenom té Bille. Představa, že co roste na stromech, je ovoce je ale stále nesmyslná. To by mohly být ovocem i kosí vajíčka....Samozřejmě se dá tvrdit, že i příslušnost kaštanů k ovoci je užitečnou vědomostí, protože pak umíte zmáčknout ten správný knoflík... to už je ale věc konvence a dogmatu, tedy naformátování. S vědomostmi to nemá mnoho společného.
....

Trochu jsem si na ty kaštany vzpomněl, když se jsem se nedávno dočetl, že podle jednoho měření jsme už zase  všichni buď Pružní, Storostlinní,  Bezpáteřní, Chroupaví nebo Slabovědomí. Nebo tak nějak. Opět, jako před lety, a přesto tak nějak jinak.

Je to s těmi kategorizacemi v "neexaktních" disciplínách strašně zajímavé. Právě tím, že mnohdy nejde o vědění, ale o formátování. De Bono k tomu říká: "Vše, co je na první pohled složité, vytváří prostor pro vykladače." Tak! říkám k tomu já a jím ty kaštany....


....

Lip

1 komentář:

  1. já bych jedlé kaštany neřadil ani do ovoce ani do zeleniny ale mezi ořechy a další suché plody

    OdpovědětVymazat