úterý 9. března 2010

Chyby ve vnímání

Někde jsem četl, že naprostá většina našich omylů a přešlapů v jednání pramení z chyb vnímání, nikoli z chyb v úsudku. Přišlo mi to takové moudře jalové. Ale jsem byl teď lyžovat  - se ženou, s jejími dětmi, s kamarádkou a jejími dětmi. Shrnuto, se dvěma ženami a čtyřmi dětmi.

K tomu ještě podotýkám, že se považuji za muže, protože to mám v občanském průkazu, a ten jsem si musel při převzetí na úřadě dobře přečíst, abych včas eliminoval případné chyby, které by se v tom úředním dokumentu objevily nedopatřením (chybou vnímání) úředníků.
....

Taky jsem někde četl, že mužské vnímání světa je kulturně a biologicky podmíněné. A že kulturně a biologicky podmíněný je i způsob, jímž na svět pohlížejí ženy. O dětech jsem v tomto ohledu nečetl nic, ale z vlastní zkušenosti vím, že vnímají svět ještě trochu jinak.
.....

No, a na tom čerstvém vzduchu se mi to celé nějak spojilo. Rodina je tvořena aktéry, jejichž biologické a kulturní dispozice k chybám ve vnímání jsou velmi odlišné. Takže dělají jiné chyby. A vždycky nejhorší jsou chyby podmíněné kulturně a bilogicky jinak než ty moje.
.....

Hm. V tomhle světle je 50% rozvodovost v Čechách vlastně strašně optimistický údaj.
....

A nebo to všechno drží pohromadě díky chybám ve vnímání, které jsou vzájemně komplementární a tudíž funkčně prospívají udržení toho organismu.

Musejí to ale být ty chyby, kterých si  nejsme vědomi ani v případě, že se jich dopouští ten druhý. Jinak bychom to přeci museli ve vzájemné "komunikaci" jeden na druhého vytáhnout.
....

Zajímavé. Budu to sledovat a dám vědět, jestli na něco přijdu:)

Lip

2 komentáře:

  1. To zní jako prolog k nějaké brutálně katastrofální historce, která se vám přihodila a která byla tak strašlivá, že se o ní ani nemůžeš zmínit (ale tomu se mi nechce věřit), a nebo ses otrávil estrogeny a musel jsi zdvojnásobit svůj denní slovní výdej...
    Použití zájmena "její" ve spojení s vlastními dětmi je myšleno jako zkouška vnímavosti a nebo spíš jako malý rodinný sociální experiment? :-D
    Pak mi ještě zaujal ve čtvrtém odstavci tvůj termín "bilogický", který moc hezky vystihuje dialektiku dvoupohlavních domácností.

    JaP

    OdpovědětVymazat
  2. JaP jako by mi cetl myslenky!

    OdpovědětVymazat