úterý 13. září 2011

Maříž a lidské zdroje

Kdo byl někdy v Maříži, ví, jak pěkný nápad tam uvedli v život. Přijedete na kole, na koni, můžete přijít i pěšky. A nebo, pokud Vám život nedává na vybranou, můžete přijet i autem. Prohlídnete si tamní keramickou dílnu, nakoupíte pár hrnků, a pak vás to posedne.

Inspirace.

Koupíte si ještě dalších pár hrnků různých tvarů, tentokrát ovšem bez glazury, a začnete malovat. Po půl hodince až hodině jste špinaví od barev a náramně spokojení. A před vámi stojí něco, co před vámi stálo naposledy před patnácti, dvaceti lety. Výtvarný výtvor. Před méně šikovnými Výtvorný výtvar. Ale pořád je to paráda.
....

Kdo byl někdy alespoň na chvíli v oddělení Lidských zdrojů, ví, jak zvláštní tam pracují lidé. Jsou obecně velmi pozitivně nastaveni, milují změnu a v budoucnu vidí jen to dobré. Možná i proto jsou téměř jediní, kdo si ve firmě z podpisu vaší výpovědi nedělá velkou hlavu. Vědí, že někde v budoucnu na vás čeká ta vaše.

Lepší Příležitost.
....

A tohle se může stát, když se kouzlo Maříže a kouzlo oddělení Lidských zdrojů potkají v prostoru a v čase. Prodávám, jak jsem koupil, protože přidat cokoli by bylo rouhání a nedat všechno by byla svatokrádež.

Vyprávěla mi to sama E.
....



E. je mladá dáma, která pracuje v openspace kanceláři jedné společnosti v jednom městě. Město je to velké, a tak si ráda občas vyjede ven, třeba na kolo, nebo na pěší túru. A nebo, když jí život zrovna nedává na výběr, i na výlet autem. Letos v létě byla na skok i v Maříži.

Byla tam v pracovní den, na který si u oddělení Lidských zdrojů vzala řádnou Dovolenou za rok 2011 na zotavenou. A protože je citlivá, zavolala, právě, když jí na prvním hrnku dosychala barva, kolegům do openspace kanceláře.
....

Sedíte-li v openspace kanceláři v okamžiku, kdy váš kolega právě tráví svoji Dovolenou za rok 2011 na zotavenou, dostanete strašnou chuť kolegu zaúkolovat. Je to přirozené: Máte totiž něco, co váš kolega nemá, a chcete se o to podělit (hodně práce). A váš kolega má něco, co vy nemáte, a podělit se o to s vámi nemůže (volno).
....

Kolegové na druhé straně linky proto jednali zcela logicky, když E. zadali malý úkol:
"Udělej nám taky hrnek!"
...

E. udělala kolegům hrnek, užila si zbytek řádné Dovolené za rok 2011 na zotavenou a hned příští pondělí jim ho postavila v kanceláři na  plochu pracovního stolu vedle monitoru.

Byl krásný takovým tím dětsky naivistickým způsobem, co mu nikdo neodolá, protože E. není profesionální keramik ani grafik a protože když si vezmete v  práci volno, převezme kontrolu nad vším, co děláte, vaše já z doby, kdy vám bylo tak 5-9 let. Případně víc, pokud jste se narodili hodně nedonošení.
...
V kanceláři to ten den hučelo prací, jelikož oddělení Lidských  zdrojů nevypsalo v daném týdnu žádnou Dovolenou za rok 2011 na zotavenou ani výpověď.

A protože byli všichni v práci, šla se jedna z pracovnic oddělení Lidských zdrojů podívat o patro níž, do openspace kanceláře, zda všichni pracují vesele a nikomu nic nechybí.
....

Mantrou všech, kdo pracují v oddělení Lidských zdrojů není ani tak řádná Dovolená na zotavenou za daný kalendářní rok, jak by se mohlo zdát z textu výše, ale především motivace. Koncept, který se v tom nejpraktičtějším slova smyslu opírá o dva pilíře:
a) o stanovení cílů
b) a o přistihování těch druhých při tom, co udělali dobře.
....

Naše pracovnice z oddělení lidských zdrojů chtěla a uměla svoji práci dělat dobře, takže si  v openspace kanceláři hučící dělnou prací, na pracovní ploše stolu hned vedle monitoru zákonitě musela všimnout toho hrníčku:

"Teda děééécka, to je od vás táááák hezký, že jste si koupili ten čarity hrníček od nějakýho dementa! Kolik to stálo? A kde to maj?" 
V openspace kanceláři několik hrdel trochu vyprsklo a E. s uspokojením pocítila, že je úplně zotavená na celý zbývající rok 2011.

Trvalo jí to jen půl hodinky a tolika lidem tím hrnkem udělala radost!
...

Lip

Žádné komentáře:

Okomentovat