neděle 23. srpna 2009

Mohammed měl Mekku, my máme Bechyni

Narok přesně od naší malé Hidžry (což je termín označující původně odchod Mohammeda pryč od falešných svazků a věr a v tomto případě popisující schůzku mnohem méně významnou, během níž si nás pět, co spolu mluvíme - ano i já, Bejval Antonín a Čeněk Jirsák- uvědomilo, že je-li vás jednou pět pohromadě, nepotřebujete k životu víc) jsme vyrazili vstoupit podruhé do řeky. I když šlo o jinou než před rokem. Během tří dní jsme na roztomile malebném mlýně Prádlo s roztomile ospalou obsluhou sepisovali náš Korán na další modlitební období. A byla to síla a všude okolo se jen blýskalo zázraky. Trochu jako v tom díle Červeného trpaslíka, kde se Listrovi, Kocourovi, Kritonovi, Rimmerovi a Kočanské zjevovalo postupně všechno, na co jen kratičce pomysleli cípkem některého z ještě funkčních závitů.

Posuďte sami:
...

Povídali jsme si o tom, jak do budoucna rozvíjet naši značku "Bylo nás pět" a dotkli jsme se i Maslowovy pyramidy potřeb. A ejhle - při snídani, aniž bychom cokoliv, zhmotnila se nám přímo na stole - lesklá modrým alobalem, osvěžující podmáslím a výživná mléčným tukem. Vypadala asi takhle:


....

Začnou-li se kolem vás rojit "znamení", byla by hloupost nevěnovat jim pozornost. A tak jsme nad zhmotněnou Maslowkou nemávli rukou a v okamžiku, kdy bylo zapotřebí posunout strategickou trachtaci o kousek dál, vyrazili na rozhlednu.



V Raděticích u Bechyně je jedna, která je pro strategické trachtace jako dělaná. Strategické trachtace totiž - mají li být úspěšné - musí vést k formulaci jasného positioningu značky. A positioning, jak známo, tvoří se procesem ladderingu, nebo-li žebříkování. Začnete u základny a povíte si, na čem chcete dalších pár let stavět. Posunete se o patro výš a ujasníte si, co z toho, co dnes děláte, či máte k dispozici, vás k tomu vybavuje nejlépe. Pak zase po žebříku o patýrko výš - a ujasnit si, jak konkrétně to budete dělat jinak. A zase do šprušlí - tentokrát s cílem promyslet si, jakou zkušenost tím, že to děláte jinak, chcete svým klientům dodávat. A nahoře - tam si najednou uvědomíte, že je to jednoduché. Jednoduché díky porozumění. A jste doma.



Budete-li si chtít někdy vyladit positioning, nechte nás vzít vás do Radětic. Než vylezeme na rozhlednu, bude jasno. Slibuju.
...

A tak rok po Hidžře došlo i na zjevení pravdy a pak už se děly zázraky jen tak, aby řeč nestála a pěna nepadala. V Bechyňském amfiteátru jsme narazili na tabulku, jako vystřiženou z jedné sci-fi povídky, co jsem četl jako malý kluk. Byla o chlapíkovi, co při pasení koz našel na stráni průrvu, o níž opakovaným vhazováním kamínků zjistil, že je bezedná. A tak si na tom založil business a stal se největším zpracovatelem domácích i průmyslových odpadů. Podařilo se mu vyřešit problém odpadového hospodaření a zachránil Zemi na pěkných pár desítek let od zkázy sebezabordelením.

A pak jednoho dne, když zrovna venčil svého psa nebo co, vidí, že z nebe přímo před něj spadl kamínek. Pauza a druhý. A pak se najednou ozvalo "Haloóóóóóhýýýýý!!!!", které před lety sám zakřičel právě do té výnosné průrvy. Tam povídka, kterou mi připomněla tahle cedule, pochopitelně končí.


...

A aby toho nebylo dost, když jsme šplhali od řeky po schodišti okolo městských hradeb, vyskočila na nás tahle tabulka. Kdysi jsem často slýchával, co se na ní píše. A protože jsem měl - a mám - rád toho pána, co ji občas se smutným výrazem v očích říkaval, dávám ji sem taky.


...

Další den v okolí Bechyně nám přichystal hádanku. Na cestě, po níž jsme předtím rázovali ke strategicko-trachtační rozhledně, stála informační tabule s kvízem. Pokud uhodnete, v čem je opravdu rozdíl mezi myslivnou a hájovnou, budu vděčný za radu. Ta cedule mě zanechala zcela bezradného a zmatek, který po ní zůstal, se mi v těžkých chvílích nepřestává vracet.


....

Posledním divem Bechyňského okolí jsou signály rostoucí emancipace hub. Jak jinak si vysvětlit tehnle obrázek z Radětické návsi?


...

LIP

Žádné komentáře:

Okomentovat