pondělí 23. června 2008

Synchronicita

"Synchronicita je zážitek dvou nebo více událostí, jejichž následnému výskytu přikládáme určitý specifický význam. Aby mohly být tyto události považovány za projev synchronicity, musí po sobě následovat v relativně krátkém sledu, a šance, že by k tomu mohlo dojít náhodně, musí být velmi malá."
Tolik Wikipedia (volný překlad).

A nyní z domova:):
...
Synchronicita se hlásí

S Bubákem (který mi nerozumí - viz Shoutboard vpravo) jsme minulý týden pracovali na značce, která má lidem pomoci zdravě se vypořádat s volbou. Značce, o které je řeč, jde vlastně o jediné - pomoci vám uvědomit si, kdy máte poslechnout stádní instinkt a kdy naopak máte nahlas říct "já tedy ne". Někdy hodně tenká hranice, že? To nejlepší slovo, které ji vystihuje, je velmi tlusté: Svobodná vůle.
...

Nevím, jestli je to univerzální zkušenost, ale kdykoliv mám pocit, že jsem se přiblížil trochu pochopení Světa, Vesmíru a Vůbec, přepadne mě šílená euforie. A tak to bylo i v pátek. Ještě jsem pokecal s O. v garážích na téma "co si doba žádá a co se s tím dá dělat", a pak jsem vyrazil, zase po nějakém čase, políčit na MHD.
...

Vydal jsem se do Petrohradské, kde už jsem několikrát předtím chytit pěkně urostlou Stodevětatřicítku. Macatou a trochu neurotickou, pěkně stavěnou harmoniku, která spojuje Želivárnu s Komořanami (je to mluvnicky správně?). A jak jsem si tak na mobilu připravoval návnadu SMS jízdenky, málem jsem se zamotal do tohohle sdělení. Poletovalo si na igelitové tašce jakoby nic tou Petrohradskou ulicí.


Kdybyste mi změřili v tu chvíli tlak, měli byste jistotu, že mě od infarktu dělí jen dvě autobusové zastávky. Reakce nepřipravého na synchronicitu.
...

Z hluboka jsem zadýchal a - protože na zastávce byly i nějaké středoškolačky - nakonec ustál situaci i pokerface. Je to ostatně snazší, když si obličej zakryjete knihou. Čtu pomalu, takže stále Ariely. Dočetl jsem pár posledních stránek předchozí kapitoly a otočil na novou. Jmenovala se takhle:

"Why the Mind Gets What it Expects"

Synchoronicita zákonitě chodí v kvantech, uvědomil jsem si.
...
Arachnofilia

Na druhý den jsme pořádali Kašparidy. Nebo by možná bylo lepší říct GreekTekk. Vzniklo to jako oslava narozenin mého syna a jak šly roky, stala se z toho pěkná oslava Slunovratu. Kluk dostane tisíce hraček z různých druhů plastu, s vrstevníky je společně na místě rozčtvrtí a dospělí se na červnovém sluníčku vykalí Retsinou dost na to, aby si začali povídat, i když se neznají.
¨


Moc hezká věc. K. říká, že zahrada v okamžiku, kdy GreekTekk kulminuje, vzdáleně připomíná pohled na Košické sídliště Luník9. Díky všem, kdo našli chvilku!



Okolo třetí jsem ze zahrady vybíhal pro led a taky zkontrolovat, jestli děti stále ještě nechávají elektrické zásuvky nepovšimnuté. Jak jsem míjel pohovku, strašně jsem se polekal: Ležel tam Spiderman a byl úplně mrtvý.



Oživování meruňkovým koláčem nakonec přimělo superhrdinu dýchat. Ale stejně - než hupsnul z okna vstříc dalším výzvám, dal všem jasně najevo, že Modřany opouští natrvalo.


...

Původně jsem tomu nechtěl věnovat pozornost. Jenže, jenže, jenže.... Jak jsem šel s tím ledem dolů, přišel za mnou P. a říkal mi: "Tata se mi začal politicky profilovat. Není to tak dávno, co zformuloval své osobní stanovisko k čínské politice vůči Tibetu, a chce je uveřejnit na webu. Původně po mě chtěl, abych mu na to udělal webovky, ale pak jsem si vzpomněl na OKO TŘI." A pak mi poslal e-mail, ve kterém stálo:
"Ahoj Honzo, v příloze zasílám slíbené (vyšší a nižší kvalita rozlišení) a těším se na brzké zaslání linku…"


Tak tedy, milý P.! Link vytvořím samostatný (zde). A aby bylo synchronicitě učiněno zadost, dovoluji si toho SpiderChinaMana uveřejnit i tady.
Sláva Tibetu! Hanba stádnímu Středu!



Hop! A jsem v politice. Lenovo, neLenovo. Čína, neČína! Aniž bych stačil zformulovat svůj osobní postoj k čínskému postupu vůči Tibetu, aniž bych se snažil trochu víc dohledat, jak to tam vlastně všechno bylo, už se hlásím ke konkrétnímu postoji. Stádní instikt chtělo by se říct. Ale popravdě: P. je můj kamarád. Poslední svého druhu. I kdybych měl nakrásně nakoupené akcie Čínského Olympijského Výboru, tohle mi za to stojí:))
...

Synchronicita je zážitek dvou nebo více událostí, jejichž následnému výskytu přikládáme určitý specifický význam. V tomto případě význam vymezující tenkou hranici mezi Svobodnou vůlí a Stádním instinktem. Víte, kudy vám vede?

LIP

2 komentáře:

  1. tak jsem si už myslela,že slzy do mych očí vžene, jak to již posledních několik týdnů stává se, jen nějaký to odporný alergen...
    no, pletla jsem se. slzy, ovšem veselé, záchvaty smíchu okořeněné, vehnalo mi čtení oka3. konkrétně tedy mrtvý spiderman, ke kterému mě váže asi jaksi i jiné pouto než pouto čtenáře... a pak jen četla četla četla...
    bavila jsem se, bavím se a doufám, že bavit budu.
    díky ti, oko3
    nuk

    OdpovědětVymazat
  2. Díky, Nuk! Čti a piš, prosím. Oku to prospívá:) Lip

    OdpovědětVymazat