pondělí 26. května 2008

Ameriko, promiň! Odpusťte, primáři Elisi! V novinách řádí Inžynýr Králík

Tak jsme zase vyděsili Ameriku! MF DNES si všimla, že našeho atlantického partnera vyděsila situace v českých nemocnicích se špičkovou akreditací.



Je mi těch kluků a holek líto. Pořád není jasné, kdo bude druhým prezidentským kandidátem, benzín tam mají tak drahý, že na pumpách musejí duchovní držet pohotovostní boho-službu, aby upřímnou modlitbou udrželi tu cenovou bestii aspoň trochu v mezích. A teď ještě ty české nemocnice.

Nejdřív jsem se zlobil na doktory. Nemám je moc rád, protože kdykoliv je potkám, mám nějaký zdravotní problém já, nebo někdo z rodiny. A teď se navíc ukázalo, že nedokážou udržet v nemocnicích pořádek.

Jenže... (zajímavé slovo tohle "jenže" - když je řeknete, jako byste otočili ubrus v hospodě rubem nahoru, abyste se nahlédli, jaké prase tam jedlo před vámi)... Jenže, když o tom chvíli přemýšlím, říkám si, že možná horší, než ten bezpečnostní nepořádek v nemocnici, je zjevná potřeba zprávy vyrábět spíš než pro ně zajet tam, kde vznikají samy.

Ono je to asi těžké. Ty opravdové a důležité zprávy jsou nejdřív na internetu a pak je přinese každý plátek, včetně občasníku modřanské radnice. Zkuste si pak jednou týdně udělat pořádně investigativní otvírák. Je tudíž potřeba vyrobit si zprávy vlastní - jedinečné, odlišující, žhavé a proto dobře prodejné.

A tak se novináři začínají chovat jako inovativní marketéři a hledají oblasti, ve kterých stojí za to vyrobit žhavou zprávu. Najdou nepokrytou a relevantní potřebu. Připraví si koncept. A pak chvíli, jako produktoví inženýři, pracují s realitou. Tady na ni zatlačí, tamhle přidají trochu glutamátu, aby to mělo grády, a nakonec přidají troch kyseliny askorbové, aby vydrželo aspoň týden. A pak to - teď už jako novináři -odreportují. Výrobci věcí a služeb tomu říkají New Product Development. Mediální výrobci dění tomu možná mezi sebou říkají News Production and Development. Možná je problém jenom v tom, že na ně stále ještě hledíme jako na žurnalisty. Možná mají na vizitce "Reporting Visionary", případně "Reader Insight and News Innovation Manager". Pokud, měl by nám to ale někdo říct.

Adepti Pulitzerovy ceny z MF DNES si každopádně v uplynulých týdnech oblékli bílé pláště (stejné, jaké nosí produktoví inženýři v laboratořích vyvíjejích ještě domáčtější polévky a ještě čokoládovější oplatky) a s bertsteinovsko-woodwardovským posláním proběhli Ústřední vojenskou a Nemocnicí na Homolce. Bravurně oklamali přihlouplé děvečky, co tam celý den zřejmě nemají na práci nic jiného, než vyměňovat pacientům bažanty, a téměř či docela si odnesli karty pacientů. Zjistili, že člověk převlečený za lékaře je v instituci, kde se pohybuje hodně lékařů, nejčastěji opravdu považován za lékaře. A naservírovali nám tohle překvapivé sdělení jako aféru FileCabinetGate. Ameriko, promiň! Ta tvoje aféra s teplou vodou vedle toho vlažní.

A měli jí. ZPRÁVU NA PRVNÍ STRÁNKU. A měli nás. Hned jsme si to běželi koupit, abychom věděli, kde nás kdo zase bere na hůl a okrádá o právo na bezpečí.

Kdyby nebylo Abrháma, otevíral by možná zítřejší MF DNES článek o tom, že v karlovarských vinárnách a barech řádili reportéři listu pod pseudonymem Inžynýr Králik převlečeni za falešné vrchní.

Zprávička o tom, že holohlaví hoši z Národního Odporu už si iniciativně staví milice, aby nám - na požádání a podle zákona - mohli pomoct při národních pohromách, povodních, zemětřeseních a polomech (nebo pogromech?)s eliminací nepřizpůsobivých individuí, vypadá vedle toho otvíráku jako ušmudlaná popelka od eléva ve zkušební době (má ovšem pokračování na straně tři, aby bylo pravdě - hehe - učiněno zadost.)

Anebo je podceňuju. Možná, že nějací jiní reportéři v mezičase infiltrovali i Národní Odpor a zevnitř toho spolku lobují za nasazení Hnědé milice na domobranu nemocnic proti homosexuálům, cikánům, černejm a neautorizovaným žurnalistům.

"Svépomocná autoimunitní opatření na infekčních odděleních. Amerika nás chválí!" bude už možná zítra hlavním titulkem listu.

LIP
P.S. Ležel mi tam jednou dlouho někdo, o koho jsem se hodně bál. Ležel tam šest měsíců v hodně hlubokém kómatu. A nechtěli nás tam pouštět. Prý kvůli infekci a bezpečnosti pacientů. Pokud se na jipky kromě příbuzných pacientů chodí realizovat i agenti sedmé velmoci, může tam být na špičkové pracoviště příliš rušno. Proklel jsem vás, primáři Elisi! Ale beru to zpátky...

Žádné komentáře:

Okomentovat