čtvrtek 15. května 2008

Pět divů letošního května

Tenhle kousek bude spíš fotografický, než literární. Inspirací k němu bylo větší množství podnětů, než dokážu spojit do jednoho příběhu (a to mě přivádí k tomu, že Vám stále dlužím jedno vysvětlení, a to sice vysvětlení metody "útěku z papíru", z níž tenhle blog vydatně metodicky čerpá - o tom tedy někdy příště).

Od začátku května mi přes cestu přeběhlo několik divů, o které se s vámi chci nepříliš komentovaně podělit.

Tím prvním je nový titul obchodu Levné knihy, který najdete mimo jiné snad v každém shopping mallu. Nový titul stojí jen pět korun a je to větrák Jumbo. Koupil si ho můj vice-tchán, protože je velkým fanouškem slepých cest v oblasti drobné elektroniky. Větrák jumbo funguje na dvě baterie. Jsou li dostatečně nabité, větrák Jumbo pěkně bzučí. Ale nevětrá. L'Art pour Art, chtělo by se říct a nebylo by to daleko od pravdy. Vypadá takhle a pokud ho v levných knihách uvidíte, rozhodně neváhejte s koupí. Předpovídám mu stejné zhodnocení, jakého se dočkala zmetková poštovní známka, které se dnes říká modrý Mauricius.



Div Druhý. Automatická půjčovna kol. Na jeden dok pro automatické půjčování těchhle kol jsem narazil v Karlíně. Podle téhle mapy jsou ještě na několika dalších místech v Praze. A pokud byste si to chtěli vyzkoušet, víc informací najdete tady.



Div Třetí. Elektronická cigareta. Už někdy v únoru mi o ní vyprávěla H. Tak trochu jsem ji podezíral, že si ze mě dělá šoufky. Existuje. Kouří ji nějaký lobující poslanec a koupit si ji můžete tady. Dobrá věc, myslím si. A prý mají i elektronickou dýmku. Jakmile narazím na elektronického jointa a elektronickou tequillu, dám vám samozřejmě také vědět. Elektronicky, pochopitelně. (Obrázek převzat z volně distribuovaného tisku).



Estetický Div Čtvtý. Pamatujete si na ty socialistické sochy na sídlištích? Většinou šlo o nějaký budovatelský či alegorický výjev. A nebo o čistý technický realismus - lokomotiva, hřídel, zátiší s rypadlem, atd. Pokud vy ano, tak ústřední vojenská nemocnice nezapomněla. Když jsme tam jeli s tátou na vozíku a vezli tu potupnou skleničku na rozbor, hned ve foyer nás uvítala nádoba téměř identická, jen nadlidských rozměrů. Přemýšlím o tom, jak by to vypadalo, kdyby se stejného estetického realismu držely také třeba dentisté, veterináři nebo finanční úřady. Představte si - plastiky vytržených zubů a vrtačka v nadživotní velikosti, reliéf kočky přejeté traktorem na zdi, billboard s formulářem pro daňové prohlášení... Zatím tu máme jen ty nadživotní baňky. Jakmile narazím na cokoliv dalšího, budu postupovat jako u Divu Tři.



Komunikační Div Pátý. Reklama na tarif ou tů kůl (to kůl se píše :kůl:, takže předpokládám, že se to má číst cool). Ta reklama mě vyzývá, abych posílal nesmysly v podobě SMS, protože ty jsou v rámci sítě zadarmo. Pokud by někdo z vás opravdu toužil po tom, posílat někam nesmysly, protože je to "zadarmo", tak nabízím za poloviční cenu možnost posílat je v láhvi od nás z Modřan po Vltavě (a dále pak po Labi až do Hamburku). Aktivace tarifu proběhne okamžitě po zaplacení nepatrného poplatku.



Pokud jde o ty dva zbývající, jsem optimista. Myslím, že než se květen potká s červnem, budete je tu mít.

LIP

Žádné komentáře:

Okomentovat