čtvrtek 1. května 2008

Dělají nám to přímo před očima

Všechny ty duchařsko-marťanské historky o únosech pozemšťanů, zjeveních a tajemných varováních ze záhrobí. Nebo ty dopisy, co když je zmačkáte a vyhodíte, někdo z vašich blízkých dopadne špatně. A když je vytáhnete z koše, slepíte a přežehlíte, zase se mu uleví.

Víte, co myslím? Vyprávějí se nejraději večer, ve stanu, nejlépe když je vám tak 10-12 let. O deset let později se jim jen smějete, o dvacet let později jim už nevěnujete pozornost.

Podobného tématu jsme se dotkli v seriozní diskusi s O. Jak je asi zřejmé už z předchozího příspěvku, je O. zásobárnou instantních teorií o čemkoliv. Zeptal jsem se ho, co si myslí o plechových cedulkách, co občas stojí jen tak u cesty, dělají, jako by nic, a přitom nesou téměř biblicky závažná sdělení.

Třeba ta, co stála před lety pod schody ke Krumlovskému zámku:

"V zimě se komunikace neudržuje"

Když máte zrovna co dělat, všechno vám v životě vychází, partnerka vás před usnutím nikdy nezapomene pochválit, a navíc vám šéf slíbil váš první samostatný výzkumný úkol, pravděpodobně nebudete této zprávě věnovat mnoho pozornosti.

Je-li ale půlka listopadu, máte depresi jako sekvoj a partnerka vám oznámila, že od příštího týdne bude před usnutím chválit někoho jiného, zamyslíte se nad tím, jestli se to, co se vám ta tabulka snaží říct, týká opravdu jen režimu údržby silnic a chodníků.

Ptal jsem se O., kdo má zapotřebí nám pravdy typu "v zimě se komunikace neudržuje" sdělovat. Tak trochu jsem doufal, že ho tím dostanu do úzkých.

Kontroval otázkou těžkého kalibru: "A proč myslíš, že tahle sdělení jsou tady pro nás?" Začalo to být zajímavé a tak jsem nepřerušoval a nechal ho mluvit.

O. si myslí, že tahle sdělení možná nejsou určena uživatelům zeměkoule. Navrhuje naopak hypotézu, že jde o systémová sdělení, která si přímo před našima očima a přitom naprosto nenápadně vyměňují "správci systému".

Je jen na vás, koho si místo téhle proměnné dosadíte: Mr. Smith z Matrixu, andělíček stážníček, tým mladých osminohých vědců univerzity ve staré a vzdálené glaxii, kteří zeměkouli pěstují v rámci své aspirantury...

Přišel únor, komunikace začala váznout, a tak už jsme se k tomuhle tématu znovu nedostali. Minulý týden jsem ale narazil na další, a musím říct, že mnohem tajemnější stopu: kousek od Rakovníka mají "správci systému" zahušťovací bod.

Netušíte někdo, jestli to není něco nebezpečného? A jaký je proboha ten trest za poškození?

LIP

1 komentář:

  1. To opravdu nevím, přesahuje to moje pozemsky limitované myšlení, ale rozhodně bych nic nezkoušel. Ty hoši, co se tu zhušťujou, můžou bejt pěkně vostrý.

    Ahoj

    Martin

    OdpovědětVymazat